Wyszukiwarka

20.04.2013

Moc Omega 3


Nie odkryję Ameryki, gdy powiem Wam, że wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3 są jednym z najważniejszych składników zdrowej diety, a ich działanie prozdrowotne udowodniono naukowo setkami, jak nie tysiącami badań.
Tłuszcze z grupy omega 3 wpływają pozytywnie zarówno na nasz mózg, układ odpornościowy, układ krążenia, układ nerwowy, oraz skórę i stawy.
Dostarczając odpowiednie ilości omega 3 z pożywienia i suplementów diety odczujemy różnicę we wzroście odporności organizmu, szybkości uczenia się i zapamiętywania, a nawet w radzeniu sobie ze stresem.
Nie bez znaczenia jest także wpływ tych kwasów tłuszczowych na układ krążenia i serce, gdyż pomagają zachować prawidłowe ciśnienie krwi i regulują poziom triglicerydów.

W świecie sportu omega 3 są doceniane z uwagi na swoje właściwości anaboliczne ( jednocześnie są boosterem testosteronu i hamują kortyzol), odpowiednia podaż tych kwasów wspomaga budowanie suchej masy mięśniowej, a nawet wspiera spalanie tłuszczu. Tak więc kwasy te stosować powinniśmy cały rok, niezależnie od naszych celów treningowych- czy budujemy masę mięśniową, czy redukujemy tłuszcz.
Niestety organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować o-3, dlatego też całkowite zapotrzebowanie musimy uwzględnić w naszej diecie. Nie istnieje uniwersalna dawka dla każdego człowieka, ponieważ zapotrzebowanie jest uzależnione od wielu elementów, jak np. Twoja waga, podaż o-6, a nawet ilość trąbocytów w krwi (omega 3 przyjmowane w dużych ilościach powodują rozrzedzenie kwi, co może być niebezpieczne szczególnie dla osób, które mają problem z krzepliwością).
Uważam, że dawkami które można przyjmować bezpiecznie, a które wpływają odczuwalnie na nasz organizm są dawki pozwalające zachować stosunek o-3 do o-6 na pułapie 1:10. Idealna była by sytuacja, gdybyśmy dostarczali ich nawet w stosunku 1:3, natomiast żywność w obecnych czasach jest coraz bardziej wyjałowiona i dostarczenie takich ilości może być niezwykle kłopotliwe.

Do naturalnych źródeł kwasów z grupy o-3 zaliczymy głównie ryby zimno-wodne (łosoś, śledź, sardynka, makrela) i rybi olej, olej lniany, olej budwigowy, olej pszenny, siemie lniane,  orzechy włoskie, olej sojowy, dziczyzna, jaja ( z wolnego wybiegu), a nawet olej rzepakowy, który jest pomijany praktycznie przez wszystkich dietetyków, kulturystów, prasę fachową- ma on natomiast bardzo dobry stosunek kwasów o-6 do o-3 i jest zdecydowanie tańszy od lnianego ( należy pamiętać żeby wybierać olej z pierwszego tłoczenia na zimno, pakowany w pojemniki z ciemnego szkła).
Przy niedostatku o-3 w diecie warto dołączyć suplementację, która wcale nie musi być bardzo kosztowna. Jak dobrze poszukacie to można kupić opakowanie 60 kapsułek omega-3 (1g 65%) w granicach 11-14 zł.

Podsumowując, niezależnie od Waszego celu treningowego warto uwzględnić wysoką podać kwasów z grupy o-3, gdyż wpływają kompleksowo na kształtowanie sylwetki fit, jednocześnie poprawiając regenerację potreningową i wspierając pracę mózgu i naważniejszego mięśnia w naszym organiźmie- serca.



Autor: Wiktor Winiarczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz