Wyszukiwarka

28.05.2014

Betaina - niedoceniany suplement



Badania nad betainą trwają już dziesiątki lat, natomiast dopiero w ostatnich latach zaczęto udowadniać jej świetny wpływ na rozwój formy sportowców.

Aminokwas ten znany również jako TMG, lub trimetyloglicyna występuje naturalnie w pszenicy, burakach cukrowych, szpinaku i skorupiakach. Możemy go kupić także jako dodatek w różnych suplementach, najczęściej są to stacki kreatynowe lub po prostu suplement pod nazwą TMG.
Aminokwas ten jest ważnym regulatorem stanu nawodnienia organizmu.  Dodatkową jego funkcją jest zmniejszenie poziomu substancji zapalnej - homocysteiny (homocysteina to związek, którego nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej).
Betaina to nic innego jak kolejny prekursor kreatyny, zaraz obok argininy i glikcojaminy. Dawka 2000 mg skutecznie maksymalizuje produkcję endogennej kreatyny która jest lepiej wykorzystywana niż ta dostarczana z zewnątrz w postaci suplementów diety. Nawet  hodowcy bydła wykorzystują betainę w celu zwiększania masy mięśniowej zwierząt hodowlanych. 
Betaina jest również dawcą metylu, co powinno być docenione z uwagi na proces anabolizmu białek - gdyby nie reakcje metylacji anabolizm białek był by niemożliwy.
Nasilenie metylacji poprzez podawanie sportowcowi betainy pozwala zwiększyć syntezę białek wywołując tym samym procesy anaboliczne.
Badania pokazały, że suplementacja dawką 1,25 g dwa razy dziennie (przed i po treningu, grupę kontrolną stanowili sportowcy różnych dyscyplin) spowodowała u grupy kontrolnej wzrost siły mięśni o 20%, wzrost wytrzymałości oraz po 6 tygodniach stosowania wzrost masy mięśniowej aż o 1.5 kg, wzrost obwodu ramienia o 10% oraz utratę aż 1,5 kg tłuszczu!!! U grupy placebo nie zanotowano tych zmian.

Wyniki badań pokazują, że betaina powoduje u sportowców:
- wzrost siły
- hamowanie kortyzolu
- wzrost dynamiki mięśni
- zapobiega depresji
- bierze udział w procesach detoksyfikacji
- reguluje pracę wątroby, nerek i serca

Bibliografia:
1.(„Journal International Society of Sports Nutrition”, 7: 27, 2010)
2. Chiappe, Cinzia, Rajamani, Sunita, D{'}Andrea, Felicia. A dramatic effect of the ionic liquid structure in esterification reactions in protic ionic media. „Green Chem.”. 15 (1), s. 137-143, 2013. 
3.Jay R Hoffman , Nicholas A Ratamess , Jie Kang , Stefanie L Rashti and Avery D Faigenbaum
Department of Health and Exercise Science, The College of New Jersey, PO Box 7718, Ewing, New Jersey 08628, USA
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2009, 6:7doi:10.1186/1550-2783-6-
Data publikacji: 27.02.2009


Autor: Wiktor Winiarczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz