Wyszukiwarka

22.08.2013

Moc przypraw


Czy wiecie jakie właściwości mają przyprawy takie jak choćby cynamon czy kurkuma? Czy wiecie, że większość leków dostępnych bez recepty to odpowiedniki poszczególnych przypraw i ziół? 

W artykule tym pokrótce opiszę zalety popularnych przypraw, które warto włączyć do diety z uwagi na ich lecznicze właściwości.

Chili- dzięki zawartej w nim kapsaicynie pomaga w walce z nadwagą, a także chroni przed rakiem. Prócz tego ma działanie rozgrzewające (można spotkać np. w końskiej maści) i łagodzi ból.

Kurkuma- hamuje rozwój komórek nowotworowych, przykładowo w Iniach gdzie spożywa się duże ilości tej przyprawy zachorowalność na raka prostaty jest 25 krotnie mniejsza niż w krajach zachodnich.

Czosnek- obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

Kardamon- chroni układ krążenia, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w żyłach.

Mięta- lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, pomocne np. w zespole jelita drażliwego.

Imbir- doskonały środek na biegunkę, zalecany także kobietom w ciąży.

Goździk- działa przeciwbólowo na zęby. Gdy boli Cię ząb wystarczy nanieść na wacik olejek imbirowy i przylożyć do bolącego dziąsła.

Szafran- może zastępować antydepresanty i jest równie skuteczny.

Cynamon- obniża poziom cukru we krwi przez co może być stosowany w przypadku cukrzyków.

Autor: Wiktor Winiarczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz